SUPERPRZEPIS

Roladki po parysku z sosem musztardowym

  • 14
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Roladki po parysku z sosem musztardowym Więcej zdjęć (5)

Masz ochotę na oryginalne danie? Zrób te pyszne roladki z aksamitnym sosem, a poczujesz się jak w paryskiej restauracji!

Składniki:

Roladki po parysku z sosem musztardowym

 

 

  • Sos musztardowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g musztardy kremskiej
  • 80 g masła
  • 2 łyżki bitej śmietany słodkiej
  • 150 ml bulionu wołowego
  • sok z cytryny do smaku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki po parysku z sosem musztardowym
Mięso umyć pokroić na plastry,osuszyć ręcznikiem,owinąć w folię i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.

Każdy rozbity płat oprószyć z jednej strony pieprzem oraz przyprawą ziołową grill,nastepnie wysmarować musztardą i odstawić na 2 godziny do lodówki.



Cukinię umyć i ostrym nożem lub obieraczką przekroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać ,cebulę posiekać drobno czosnek przecisnąć przez praskę .



Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić pod koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki,lekko posolić do smaku,wymieszać i odstawić z ognia.



Gdy farsz przestygnie nakładać na musztardowe roladki i każdy zwinąć w rulonik,nastepnie zawinąć w plasterek boczku a na koniec w plasterki cukinii.



Mięso spiąć ciasno wykałaczkami lub obwiązać nicią bawełnianą . Na duzej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy roladki z obu stron na rumiano.

Następnie przełożyć do żaroodpornej brytfanny i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180*c.





Sos musztardowy: Żółtka mieszamy ze śmietaną .Schłodzone masło pokrojone na płatki ubijamy z zimnym bulionem wołowym aż powstanie kremowy sos.Sos lekko podgrzać ale nie gotować!Mieszamy ze śmietaną z żółtkami,dodajemy musztardę i bitą słodką śmietankę .Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny cukrem solą i pieprzem.Gotowe mięso po wyjęciu polać delikatnie sosem.

Smacznego!
Roladki po parysku z sosem musztardowym
mięso rozbijamy doprawiamy do smaku ziołami i musztardą
Roladki po parysku z sosem musztardowym
następnie rozkładamy gotowy farsz z cebulki czosnku i natki
Roladki po parysku z sosem musztardowym
zawijamy w boczek cukinie obsmażamy na patelni a potem pieczemy w piekarniku
Roladki po parysku z sosem musztardowym
na koniec robimy do roladek kremowy sosik musztardowy