zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

najwięcej pracy jest przy ugotowaniu ryżu a reszta to pikuś. Deser jest bardzo prosty ale smaczny.

Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy

 

  • 1 saszetka ryżu ( 100 g )
  • 350 g prażonych jabłek
  • cukier do smaku
  • wisienki żelkowe do dekoracji
  • woda do ugotowania ryżu
  • 2 szczypty soli

Sposób przygotowania:

Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy
W garbku zagotować wodę, osolić ją i wsypać ryż. Ryż gotować tak jak makaron w dużej ilości wody. Gdy jest miękki odcedzić go na durszlaku po czym przestudzić i dosłodzić do smaku. Ryż rozdzielić na 6 części i po jednej włożyć do szklaneczek i ubić. Następnie nałożyć prażone jabłka i na jabłka znowu nałożyć ryż. Wyrównać powierzchnię i odwracając do góry nogami wyłożyć desery na talerzyki. Na górze położyć jeszcze po łyżce jabłek i udekorować wisienkami. Można dodać bitej śmietany.
Ekspresowy deser ryżowo jabłkowy
nakładać warstwami do szkalnek ryz i jabłka