Faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne nie tylko w Tłusty Czwartek

Faworki

Składniki:

Faworki

 

  • 2 szk - mąka,
  • 1 łyżeczka - spirytus,
  • 5 szt - żółtka,
  • 0,5 szk - gęsta śmietana,
  • sól,
  • cukier puder,
  • tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:

Faworki
Mąkę wymieszać ze śmietaną, żółtkami, spirytusem i odrobiną soli. Ciasto wyrobić na jednolitą masę i następnie zbijać je drewnianym wałkiem. Odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować. Ciasto pokroić na paski długości około 10 centymetrów i szerokości około 3 centymetry. Każdy pasek przeciąć w środku i przez środek przeciągnąć jeden koniec ciasta. Olej do smażenia podgrzać. Wrzucać partiami faworki i smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust