marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Faworki na ostro.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Z podanych składników wyrobić i zagnieść kruche ciasto i chłodzić 30 min.Rozwałkować,wykrawać ciasto na faworki.Smażyć z obu stron.Osączyć.

Faworki na ostro.

Składniki:

Faworki na ostro.

 

  • 40 dag.mąki pszennej,
  • 4-5 żółtek,
  • 4 łyżki śmietanki łowickiej lub gęstej śmietany z pudełka,
  • kieliszek spirytusu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • duża szczypta papryki ostrej mielonej,
  • "Planta" do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki na ostro.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,zsunąć w kupkę,zrobić dołek,dodać żółtka oddzielone od białek,śmietankę,kieliszek spirytusu i dla odmiany doprawić na ostro szczyptą ostrej mielonej papryki i soli. Wyrabiać i zagnieść kruche ciasto w kulę.Wstawić na pół godziny do lodówki.Rozwałkować,posypując mąką pod spód,wycinać radełkiem paski,w nich otwór,przewlec jeden koniec ciasta przez otwór tworząc faworki.Rozpuścić tłuszcz roślinny w głębszej patelni czy brytfance,czekając aż się rozgrzeje.Kłaść faworki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron,przewrócić dwoma widelcami.Wyjąć łopatką cedzakową,osączając z tłuszczu na ręczniku papierowym i smażyć następne.Nie posypywać faworek cukrem pudrem tylko sezamem i najlepiej po usmażeniu,bo sezam często pali się podczas smażenia.Podawać od razu.

Tagi:

faworki chrust