Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Figa z porto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Deser figowy w pysznym sosie na bazie porto

Figa z porto Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Figa z porto

 

  • 4 świeże figi
  • 1/2 szklanki porto
  • 1/2 łyżki powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Figa z porto
Figi po dokładnym umyciu przekrajamy. Dwie kroimy na ćwiartki, a dwie tylko nacinamy, nieprzecinając do końca. Do garnka wlewamy porto i przenosimy tam figi. Gotujemy przez ok 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy te nacięte figi, ostrożnie przenosimy je na talerzyki.
Porto z ćwiartkami fig mieszamy z powidłami śliwkowymi i całość miksujemy blenderem.
Odłożone figi polewamy ciepłym, gładkim sosem i od razu podajemy.
Figa z porto
Dwie figi kroimy na ćwiartki,a dwie pozostałe jedynie nacinamy
Figa z porto
Figi gotujemy w porto przez 10 minut, potem dwie figi ostrożnie przenosimy na talerzyk
Figa z porto
Figi należy ostrożnie przenosić, żeby się nie rozpadły