Sposób przygotowania:
Francuskie łódeczki z pijanymi bakaliami1.
Przygotowałam trzy kubki, do których wsypałam bakalie ( do każdego inne ), następnie zalałam białym rumem i odstawiłam na bok.
2.
Następnie wzięłam rulon ciasta francuskiego, który rozwinęłam, potem pocięłam radełkiem na kwadraty. W każdym kwadracie zrobiłam dwa nacięcia w kształcie literki L.
3.
Całe jajko roztrzepałam widelcem w filiżance, a potem posmarowałam pędzelkiem ciasto francuskie.
4.
Teraz utworzyłam "łódeczki" z ciasta francuskiego, przekładając nacięte paski po przekątnej. Lekko docisnęłam je, tak aby się nie rozwinęły. Znowu posmarowałam przełożone paski jajkiem.
5.
Przygotowałam blachę z piekarnika, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Na papier przełożyłam ciasto francuskie. Na cieście poukładałam odsączone z rumu bakalie.
6.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i gdy osiągnął swoją temperaturę to włożyłam blachę z ciasteczkami. Piekłam je około 15 minut.
7.
Upieczone ciasteczka wystudziłam.
8.
Chłodne przełożyłam na talerz i posypałam tuż przed podaniem cukrem pudrem. Smacznego !