Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami- są szybkie i łatwe do przygotowania. Ucieszą każde podniebienie.

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami

Składniki:

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 150 g sera białego,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 mandarynki.

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami

Przygotowanie masy serowej i mandarynek

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami
Ser łączę z cukrem, żółtkiem oraz masłem.

Ser dokładnie ugniatam widelcem razem z żółtkiem, masłem oraz cukrem waniliowym. Mandarynki obieram i dzielę na cząstki. Każdą cząstkę mandarynki przekrawam wzdłuż na pół.

Wykrawanie ciasta

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami
Ciasto francuskie rozwijam i wykrawam w nim krążki.

Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. W połowie krążków wykrawam szklanką o małej średnicy mniejsze krążki. Powstałe obręcze układam na większych krążkach lekko je dociskając. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowanie do pieczenia

Ciastka francuskie z serem i mandarynkami
Na kawałki ciasta nakładam masę serową oraz mandarynki.

Na środek nakładam porcję masy serowej. Wyrównuję. Na masie serowej układam kawałki mandarynek. Ciastka piekę około 14 minut (7 minut z termoobiegiem i 7 minut bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

ciastka deser