Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To bardzo szybki deserek i bardzo smaczny, a w dodatku szybki do zrobienia. Idealny dla niespodziewanych gości. Polecam

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

Składniki:

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki czarnego sezamu
  • 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

1.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem
Rozwinięcie ciasta francuskiego i pocięcie go na trójkąty

Przygotowałam ciasto francuskie, które rozwinęłam, a następnie radełkiem pocięłam na trójkąty.

2.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem
Posmarowanie trójkątów z ciasta francuskiego powidłami

Kolejnym krokiem było dokładne posmarowanie powidłami śliwkowymi każdego trójkąta c ciasta francuskiego.

3.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem
Zwinięcie posmarowanego ciasta powidłami w rogaliki

Teraz każdy posmarowany trójkąt zwinęłam w rogalik, począwszy od szerszego brzegu. Całe jajko roztrzepałam widelcem i posmarowałam wierzchy rogalików.

4.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem
Oblepienie rogalików czarnym sezamem i ułożenie na blaszce wyłożonej papierem

Posmarowane rogaliki jajkiem kolejno maczałam w czarnym sezamie. Potem blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, na której ułożyłam rogaliki gotowe do pieczenia.

5.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem
Włożenie do piekarnika rogalików z czarnym sezamem

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i gdy osiągnął swoją temperaturę włożyłam blachę z rogalikami. Piekłam je przez 15 minut.

6.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

Upieczone rogaliki wystudzić na kratce.

7.

Francuskie rogaliki z czarnym sezamem

Smacznego !