jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Rogaliki z ciasta francuskiego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Warto mieć w lodówce płat ciasta francuskiego, gdy przyjdzie ochota na coś do kawy można upiec szybko ciasteczka.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Składniki:

Rogaliki z ciasta francuskiego

 

  • 1 płat ciasta francuskiego (rozmrożonego)
  • puszka ananasa (plastry)
  • kilka gałązek mięty
  • rozkłócone żółtko
  • dwie łyżki maku i cukier puder do posypanie

 

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta francuskiego
Z ciasta francuskiego wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie kładziemy kawałek ananasa, szczyptę posiekanej drobno mięty. Owijamy ciastem ananasa po czym układamy ciasteczko na wyłożonej papierem blaszce. Smarujemy rożki rozkłóconym żółtkiem i posypujemy makiem. Pieczemy je w nagrzanym do temp. 190 st. C piekarniku na rumiany kolor. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.