Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rogaliki w wersji ziemniaczanej

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego

 

  • 20 dag mąka,
  • 20 dag ziemniaki,
  • 15 dag cukier puder,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 5 dag masło,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 5 dag marmolada,
  • 1 szt jajko,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Rogaliki z ciasta ziemniaczanego
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło i dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać zimne ziemniaki, jajko, połowę cukru pudru, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Dobrze wyrobione ciasto rozwałkować, pokroić na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Ułożyć na przygotowanej blaszce, piec w temp 180 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu posypać pozostałym cukrem pudrem.
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego
Etap 1