Wyjątkowo popularne we Francji, choć na polskich stołach również bardzo często goszczą. Wytwarzane na różne sposoby, z nadzieniem lub bez.
Ich większą odmianą są rogale, czyli miękkie i pulchne pieczywo najczęściej z kruszonką. Rogaliki natomiast, są znane i podawane, jako deser, wytrawna przystawka oraz element francuskiego śniadania.

W Polsce kojarzone głównie z dniem 11-go listopada, czyli z dniem św. Marcina, które hucznie jest obchodzone w Wielkopolsce. Dzięki temu, przyjęło się, że rogale świętomarcińskie lub rogale marcińskie należą do potraw tradycyjnych tego regionu.

Rogaliki możemy przygotować zarówno z ciasta drożdżowego, kruchego, półkruchego, a nawet z ciasta francuskiego.

We Francji croissant, czyli rogaliki, podawane są do każdego śniadania. Mogą być one maślane lub z nadzieniem czekoladowym.

W Polsce, wybieramy najczęściej rogaliki z serem, z owocami, np. z jabłkami, oraz wytrawne z kapustą i grzybami lub z mięsem.

Choć przygotowanie ciasta do rogalików nie jest trudne, jedynie czasochłonne chętnie korzystamy z oferty cukierni oraz piekarni i decydujemy się na kupno gotowych produktów.

Jeżeli chcielibyście to zmienić i zacząć wypiekać aromatyczne oraz pyszne rogaliki, skorzystajcie z przepisów użytkowników gotujmy.pl

W dziale Rogaliki, zbudowaliśmy inspirującą kompozycję smaków i aromatów, które zachwycą każdego. Z nami z pewnością znajdziesz sposób na rogaliki. Zapraszamy!

Zdjęcie: Fotolia

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe można przygotować z nadzieniem budyniowym, owocowym, serowym lub czekoladowym. Mogą mieć różne wielkości – duże rogale świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie a z kolei małe rogaliki z marmoladą będą idealnym dodatkiem do herbaty lub kawy. Mogą być ozdobione lukrem, polewą czekoladową lub zwyczajną kruszonką – w każdej wersji są znakomite.

Croissant

Croissant

Croissant to pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogala bez nadzienia. Według legendy, swój kształt zawdzięcza zwycięstwu nad wojskami tureckimi, których flaga miała wzór półksiężyca. Croissanty są chrupiące, lekkie o strukturze miodowego plastra. Mają zarówno słony, jak i słodki smak. Bardzo istotne w wyrobie croissantów jest dodanie stuprocentowego masła bez żadnych dodatków. Najsmaczniejsze rogaliki to te, które przygotowywane były w chłodnym i suchym pomieszczeniu.

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z marmoladą przygotowuje się na bazie mąki pszennej, zimnego masła, żółtek, gęstej śmietany (najlepiej 18 procent), cukru pudru i szczypty soli. Świetnie smakują w połączeniu z kawą, herbatą, ale także innymi ciepłymi napojami. Marmolada użyta do rogalików musi być bardzo gęsta (a nawet twarda). Nie należy jej nakładać zbyt wiele, ponieważ ciasto może popękać, a nadzienie z niego wypłynąć. Kruche rogaliki z marmoladą świetnie smakują posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego

Rogaliki z ciasta francuskiego stanowią lekką i pożywną przekąskę. Można przygotować je w wersji słodkiej bądź wytrawnej. Rogaliki doskonale komponują się z czekoladą, owocami, kremami, dżemami oraz marmoladami. Gotowe wypieki zazwyczaj polewa się lukrem albo karmelem lub też posypuje cukrem pudrem, cukrem dekoracyjnym, sezamem, makiem, wiórkami kokosowymi i migdałami. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono można przygotować z dodatkiem wędliny, ryb, sera, twarogu, pieczarek, warzyw, ziół i przypraw.

Rogaliki z nadzieniem

Rogaliki z nadzieniem

Domowe rogaliki z nadzieniem to pomysł na smaczny deser. Ciasto na rogale drożdżowe przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, mleka, drożdży, jajek, margaryny lub masła oraz odrobiny soli. Nadzienie do deseru można zrobić ze świeżych owoców, np. jabłek, marmolady lub czekolady. Po dokładnym wyrobieniu ciasta, kroi się je w prostokąty i na każdy wykłada słodki farsz. Ciasto formuje się na kształt rogalików i każdy oddzielnie smaruje roztrzepanym białkiem jajka. Rogale piecze się w piekarniku do momentu, aż zarumienią się na złoty kolor.

Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie stanową delikatny w smaku, słodki i pożywny deser. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz zabrać do szkoły bądź pracy. Rogaliki półfrancuskie doskonale smakują zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej. Do surowego ciasta zazwyczaj dodaje się: czekoladę, dżem, marmoladę, owoce, sery, wędliny, ryby, warzywa, zioła, przyprawy, pasty, jajka, pieczarki i grzyby. Gotowe wypieki dobrze jest udekorować cukrem pudrem, czekoladą, lukrem, sezamem, makiem bądź wiórkami kokosowymi.

Polecane przepisy do kategorii Rogaliki

Znaleźliśmy 947 przepisów w kategorii Rogaliki