js28

js28

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Galaretka mleczno - kawowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny, lekki deser -na każdą okazję

Galaretka mleczno - kawowa

Składniki:

Galaretka mleczno - kawowa

 

  • 2 szkl. mleka
  • pół szkl. naparu kawy naturalnej (może być rozpuszczalna)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka mleczno - kawowa
Zagotować mleko z cukrem. Odstawić do przestygnięcia. Warto nakryć naczynie ściereczką, bo wtedy nie zrobi się kożuch. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, a po napęcznieniu rozpuścić w niewielkiej ilości wody gorącej i zagotować, ciągle mieszając. Żelatynę dodać do mleka razem z naparem kawowym. Dokładnie wymieszać i przelać do salaterki – odstawić do zastygnięcia.

Tagi:

kawa