Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Galaretka owocowa z rumem

  • 1
         
ocena: 3/5 głosów: 604

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Cukier zalać trzema szklankami

Galaretka owocowa z rumem

Składniki:

Galaretka owocowa z rumem

 

  • szklanka cukru

 

  • szklanka osączonych owoców konserwowych lub z kompotu (gruszki, wiśnie lub morele)

 

  • pół szklanki rumu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka owocowa z rumem
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Cukier zalać trzema szklankami wody, zagotować. Dodać żelatynę i mieszając znów zagotować. Zdjąć garnek z ognia i wystudzić płyn, następnie wlać rum, sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy, wymieszać. Do przygotowanych kompotierek wlać po odrobinie galaretki. Gdy stężeje, ułożyć na niej warstwę owoców, zalać je następną porcją płynu i od stawić, by galaretka stężała, po czym znów ułożyć warstwę owoców i przykryć je resztą jeszcze płynnej galaretki. Schłodzić w lodówce. 100 g -100 kcal