Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Galaretki na jeden kęs

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser z kolorowych galaretek i odrobiny śmietany, po pokrojeniu na małe kawałki i opanierowaniu w wiórki kokosowe zachwyci nasze pociechy.

Galaretki na jeden kęs

Składniki:

Galaretki na jeden kęs

 

  • 1 galaretka jagodowa

 

  • 1 galaretka cytrynowa

 

  • 1 galaretka truskawkowa

 

 

  • 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Galaretki na jeden kęs
Prostokątną formę o wymiarach 15 x 20 cm wykładamy folią aluminiową. Galaretkę jagodową rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody. Wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 380 ml wrzącej wody. Do 180 ml płynu dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Wlewamy na zastygniętą galaretkę jagodową i ponownie wstawiamy formę do lodówki. Gdy biała warstwa zastygnie, wlewamy pozostałą galaretkę cytrynową. Wkładamy do lodówki do stężenia. Truskawkową galaretkę rozprowadzamy w 200 ml wrzącej wody, gdy ostygnie wlewamy do formy.Odstawiamy do całkowitego stężenia, a najlepiej na co najmniej 4-5 godzin lub na noc do lodówki. Wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy na drobny pył (dosłownie kilka sekund, gdyż miksując dłużej, zamiast pyłku otrzymamy "masło" kokosowe).Foremkami do ciastek wycinamy z galaretek ulubione kształty. Panierujemy w kokosie.