ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gazpacho - Pomidorowy chłodnik z ziołami

Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano

 

Sposób przygotowania:

Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano
Pomidory nacinam z każdej strony -jakby na ósemki- i wrzucam do gotującej się wody na 2-3 minutki aby skórka lepiej odchodziła. Obieram pomidory z odstającej skórki i odstawiam na chwilke do wychłodzenia -jakieś 5-10 minut. Kroję je na mniejsze kawałki. Zioła siekam na drobno aby lepiej się miksowały. Do wysokiego naczynia wrzucam rozdrobnione pomidory i posiekane zioła po czym dodaje łyżke oliwy z oliwek i 100 ml wody zimnej przegotowanej - u mnie akurat niegazowana Kropla Beskidu bo nie miałam zimnej w czajniku. Całość miksuje blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przyprawiam solą oraz pieprzem i podaje w małej bulionówce. Zazwyczaj jadam z grzanką zrobiona z bagietki moczonej w oliwie.
Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano
Sparzone we wrzatku pomidory obieram ze skórki
Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano
Kroje je na mniejsze kawałki aby lepiej sie miksowały
Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano
Do wysokiego naczynia wrzucam pomidory oraz zioła wodę i oliwe całośc miksuje