Sposób przygotowania:
Gazpacho pomidorowe z bazylią i oregano
Pomidory nacinam z każdej strony -jakby na ósemki- i wrzucam do gotującej się wody na 2-3 minutki aby skórka lepiej odchodziła. Obieram pomidory z odstającej skórki i odstawiam na chwilke do wychłodzenia -jakieś 5-10 minut. Kroję je na mniejsze kawałki. Zioła siekam na drobno aby lepiej się miksowały. Do wysokiego naczynia wrzucam rozdrobnione pomidory i posiekane zioła po czym dodaje łyżke oliwy z oliwek i 100 ml wody zimnej przegotowanej - u mnie akurat niegazowana Kropla Beskidu bo nie miałam zimnej w czajniku. Całość miksuje blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec przyprawiam solą oraz pieprzem i podaje w małej bulionówce. Zazwyczaj jadam z grzanką zrobiona z bagietki moczonej w oliwie.