jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Gofry domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pulchne, chrupkie wafle o charakterystycznym kształcie, pieczone w gofrownicy, podawane z różnymi, słodkimi dodatkami:)

Gofry domowe

Składniki:

Gofry domowe

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka pełnotłustego
  • 1 szklanka drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gofry domowe
Białko oddzielić od żółtka. Do żółtka dodać mąkę, mleko, cukier waniliowy olej, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko zmiksować. Następnie ubić pianę z białka i cukru pudru. Na koniec ubitą pianę połączyć, mieszając ze zmiksowanymi składnikami. Gofrownicę rozgrzać i posmarować za pomocą namoczonego w oleju pędzelka, a później wlewać chochlą masę i piec około 10 minut.

Tagi:

gofry desery