Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gofry pomarańczowe

  • 1
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto przygotować według przepisu, a zmniejszyć ilość trzech składników: mleka (1

Gofry pomarańczowe

Składniki:

Gofry pomarańczowe

 

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

 

 

  • Do przybrania:

 

  • 6 kulek lodów waniliowych

 

 

 

  • Sos:

 

  • 12 dag cukru

 

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

 

  • 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Sposób przygotowania:

Gofry pomarańczowe
Ciasto przygotować według przepisu, a zmniejszyć ilość trzech składników: mleka (1 łyżka), cukru (8 dag) i soli (szczypta). Do odpoczywającej masy dodać skórkę pomarańczową i upiec gofry. Przygotować sos: cukier podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie karmel. Dodać sok pomarańczowy i chwilę gotować, do zgęstnienia sosu, Włożyć skórkę pomarańczową i wymieszać. Gofry ułożyć na talerzykach, polać sosem pomarańczowym, przybrać lodami i bitą śmietaną.