madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Gofry przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gofry możemy podawać z różnymi dodatkami.

Gofry przepis podstawowy

Składniki:

Gofry przepis podstawowy

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Gofry przepis podstawowy
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie dodajemy pianę z białek, mieszamy ostrożnie łyżką. Ciasto na gofry wlewamy do rozgrzanej gofrownicy porcjami i smażymy złote gofry. Następnie gofry smarujemy dowolnym dżemem,  ja lubię bardzo z czarnej porzeczki. Dodatkowo schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, chwilę miskujemy. Ubitą pianę wykładamy na gofry z warstwą dżemu. Można dodać dowolne owoce na wierzch.