Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gofry - przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Te gofry były pierwszymi, które upiekłam dzieciom. Korzystałam z przepisu dołączonego do gofrownicy po jego lekkiej modyfikacji:)

Gofry - przepis podstawowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry - przepis podstawowy

 

  • 2 duże jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szczypty soli
  • 1 i 3/4 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Gofry - przepis podstawowy
Jajka wbić do miski i rozbełtać. Do jajek dodać cukier i cukier waniliowy, lekko ubić. Dodać pozostałe sypkie składniki i wlać mleko. Wszystko wymieszać tak, żeby nie było grudek. Gofrownicę rozgrzać, wlać do niej chochlą porcję ciasta.Gofrownicę zamknąć. Gofry piec ok. 4-5 minut,aż uzyskają złoty kolor. Upieczone gofry podawać z dowolnymi dodatkami. Z tego przepisu wyszło mi 9 gofrów.
Gofry - przepis podstawowy
Jajka lekko ubite z cukrem i cukrem waniliowym.
Gofry - przepis podstawowy
Pozostałe składniki dodane do ubitych jajek.
Gofry - przepis podstawowy
Wszystkie składniki wymieszane tak żeby nie było grudek.
Gofry - przepis podstawowy
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.