Sposób przygotowania:
Gofry z bitą śmietaną i dżemem
1. Oddzielamy żółtka od białek. 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 3. Natomiast żółtka miksujemy razem z mąką, mlekiem, olejem, proszkiem do pieczenia i cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie wmnieszujemy w całość. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, przypominającą ciasto naleśnikowe. W razie konieczności można dodać trochę mleka, gdy ciasto jest za gęste, lub mąki - za rzadkie. 5. Płyty gofrownicy smarujemy pędzelkiem umoczonym w oleju. 6. Włączamy gofrownicę i ją rozgrzewamy. 7. Na rozgrzane płyty gofrownicy wlewamy przygotowane ciasto. 8. Pieczemy około 5-8 minut, w zależności od rodzaju gofrownicy i jej mocy. 9. Gdy gofry się pieką, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. 10. Upieczone gofry studzimy na kratce, najlepiej w pozycji stojącej, wtedy dłużej będę kruche. 11. Ostudzone gofry smarujemy bitą śmietaną i smarujemy dżemem. Smacznego)