Elfka

Elfka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Gofry - sprawdzone!

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, puszyste, wypróbowane gofry. Ciasto na 7-8 dość dużych gofrów.

Gofry - sprawdzone!

Składniki:

Gofry - sprawdzone!

 

  • 0,5 kilograma mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 margaryny do pieczenia (ewentualnie masła)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Gofry - sprawdzone!
1/3 kostki margaryny topimy na patelni. Czekając, aby ostygła, do pojemnego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dajemy do naczynia z mąką, proszkiem i cukrem, białka niech czekają w osobnym naczynku. Do naczynia z mąką wlewamy 1-2 szklanki wody i zimną już margarynę. Miksujemy. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadka, dodać mąki. Jeżeli jest za gęsta, dolać nieco wody. Ubijamy białka. Po ubiciu na sztywną pianę dodajemy je do masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę, a ciasto w tym czasie oddycha. Po jakichś 3-5 minutach dokładnie smarujemy gofrownicę pędzelkiem zamoczonym w oleju, aby ciasto się nie przylepiało. Chochelką wylewamy ciasto na gofrownicę. Ta powinna mieć moc ok. 950-1400W, może być więcej. Na słabych wychodzą "naleśniki". Pieczemy, aż nabierze pożądanego kształtu i zarumieni się do złotego - kremowego koloru. Gofry po upieczeniu powinny chwilę wystygnąć! Świetne tak i solo, jak i np. z dżemem, świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Smacznego!