SUPERPRZEPIS

Granita śliwkowa

  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Granita śliwkowa Więcej zdjęć (5)

Korzystając z tego, ze są jeszcze śliwki warto przygotować zdrowy deser lodowy ze śliwek.

Składniki:

Granita śliwkowa

 

  • 1/2 kg śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • syrop z agawy do smaku
  • listki mięty do dekoracji
  • cukier cynamonowy do posypania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Granita śliwkowa
Myjemy śliwki, kilka odkładamy do dekoracji. Obieramy śliwki z ogonków, wyjmujemy pestki. Wkładamy połówki śliwek do garnka. Dodajemy wodę - gotujemy do chwili, aż owoce będą miękkie. Przecieramy wszystko przez sito. Dosładzamy przecier zdrowym syropem z agawy do smaku Przecier śliwkowy przelewamy do plastikowego pojemnika (może być po lodach) przykrywamy, wstawiamy do zamrażarki. Po dwóch godzinach starannie zeskrobujemy i mieszamy masę widelcem. Wstawiamy do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym mieszamy masę znów widelcem i zamraźamy. Granitę podajemy w pucharkach. Dekorujemy ją plasterkami śliwki, listkami mięty.
Granita śliwkowa
Wkładamy połówki śliwek do garnka. Dodajemy wodę - gotujemy do chwili, aż owoce będą miękkie.
Granita śliwkowa
Przecieramy wszystko (owoce i sok) przez sito.
Granita śliwkowa
Dosładzamy przecier zdrowym syropem z agawy do smaku
Granita śliwkowa
Granitę nakładmy do pucharków i dekorujemy.

Tagi:

śliwki