Kajoza

Kajoza

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Grillowane jabłka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo fajne połączenie, gorące jabłka z patelni plus chłodna bita śmietana ...

Grillowane jabłka z bitą śmietaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Grillowane jabłka z bitą śmietaną

 

  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie: Mix do śmietany (Delecta)
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200-250g śmietany 36%
  • Posypka do dekoracji
  • Pół cytryny

Sposób przygotowania:

Grillowane jabłka z bitą śmietaną
Bitą śmietanę przyrządzamy wg opisu na opakowaniu "Mix do śmietany" (czyli ubijamy śmietanę mikserem, dosypujemy Mix i cukier puder i jeszcze trochę miksujemy). Gotową śmietanę schładzamy w lodówce. Jabłka obieramy i pozbywamy się środków, kroimy w plastry. Rozgrzewamy patelnię, jeśli macie grillową to idealnie, jeśli nie to proponuję użyć troszeczkę masła, aby jabłka się nie przypaliły. Jabłka co jakiś czas obracamy i gdy będą lekko przyrumienione posypujemy je cukrem waniliowym i jeszcze chwilę smażymy. Ściągamy je z patelni, kładziemy na talerzu kilka plastrów i dodajemy bitą śmietanę, którą posypujemy posypką, ja użyłam kakaowo-waniliowej. Jeśli jabłek nie smażymy od razu po obraniu, to polewamy je sokiem z połowy cytryny.
Grillowane jabłka z bitą śmietaną
Przygotowane jabłka, których nie zamierzamy od razu smażyć polewamy sokiem z cytryny ...
Grillowane jabłka z bitą śmietaną
Cukier waniliowy dodajemy pod sam koniec smażenia, wtedy się nie spali ...