Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Gruszki nadziane orzechami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gruszka w nieco innym wydaniu.

Gruszki nadziane orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszki nadziane orzechami

 

  • gruszki świeże - 2 sztuki
  • orzechy włoskie 100gram
  • cukier puder 100gram
  • białko jajka 1 sztuka
  • miód 1 łyżka
  • woda 4szklanki
  • cytryna (sok) 2łyżki
  • cukier 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Gruszki nadziane orzechami
Obieramy gruszki, przecinamy wzdłuż,usuwamy gniazda nasienne - najlepiej małą łyżką. Do wrzącej wody wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny, gdy cukier się rozpuści władamy obrane gruszki - gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Orzechy wkładamy do rozdrabniacza (melaksera), dodajemy cukier puder i biało - rozdrabniamy - postanie nam gęsta masa. Rozdrabniam dosłownie przez 5 sekund - lubię gdy zostają malutkie kawałki orzechów. Jednak gdy będziecie rozdrabniać dłużej powstanie jednolita masa orzechowa, jeśli taką wolicie to rozdrabniajcie około 7-8 minut Wyciągamy gruszki, dodajemy do "dołka"rozdrobnione orzechy, polewamy miodem i podajemy:)
Gruszki nadziane orzechami
Gruszki w przekroju