Sposób przygotowania:
Gruszki pieczone w ActiFry
Gruszkę umyć i osuszyć . Przeciąć na pół i usunąć gniazda nasienne .Ułożyć w pojemniku ActiFry połówki gruszki. Zamknąć pokrywę . Ustawić czas na 10 minut ( przycisk timer ). Włączyć ( przyciskiem on/off ) . Urządzenie pracuje przez ustawiony czas delikatnie mieszając ( w tym momencie przesuwając połówki gruszek ) i piekąc jednocześnie . Po upływie 10 minut ,, pikacz " poinformuje o zakończeniu pracy urządzenia . Wyłączamy ( on/off ) i otwieramy pokrywę . Wyjmujemy gruszki.Na gorąco posypać obficie cukrem karmelowo-waniliowym i obłożyć konfiturą z żurawiny . Piekłam 2 połówki bo tyle mi było potrzeba - ale spokojnie wejdzie 6-8 takich połówek . Zależnie od wielkości gruszek czas pieczenia powinien moim zdaniem wahać się od 8-12 minut. Zawsze można wyłączyć w trakcie pieczenia i sprawdzić przez nakłucie patyczkiem do ciasta czy gruszki są dostatecznie miękkie . Piekę ze skórką bo łatwiej się je tak podaje , nie rozpadają się . Można w ten sam sposób piec gruszki do mięs - wtedy po wyjęciu nie posypujemy cukrem , a tylko obkładamy żurawiną .
luna19
superbaba4
Netka
Babciagramolka
Gruszka musi być twarda - jak bardzo duża to piec 12 minut . Jest o wiele smaczniejsza niż te co robiłam obgotowywane w syropie .
Coś mi sie wydaje , że znajdziemy wiele zastosować ActiFry o którym producent nie pomyślał . Zabawa przednia - same przyznacie . Aż mnie korci co jeszcze można zrobić.