Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Gruszki w winie z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne gruszki gotowane w aromatycznym, korzennym winie. Owoce mają piękny kolor, a podane z sosem czekoladowym smakują rewelacyjnie.

Gruszki w winie z czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszki w winie z czekoladą

 

  • 4-5 gruszki
  • 1 op przyprawy do grzanego wina
  • sok z 1 cytryny
  • 500ml czerwonego wina (półsłodkiego)
  • 50 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Gruszki w winie z czekoladą
Wlać wino do garnuszka, dodać przyprawę i sok z cytryny. Wymieszać i zagotować. Gruszki obrać ze skóry zostawiając ogonki. Włożyć do gorącego wina. Gotować 10min i odstawić do wystudzenia. Im dłużej owoce będą się moczyć tym bardziej intensywny kolor będą miały. Najlepiej zostawić je na parę godzin. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i dodać 3-4 łyżki wina, w którym się gotowały gruszki. Polać po odsączonych gruszkach. Smacznego!
Gruszki w winie z czekoladą
Wino wymieszać z przyprawą, sokiem z cytryny.