Procentowe gruszki w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne gruszki w czerwonym winie z dodatkiem cynamonu świetnie pasują jako niespodzianka na romantyczny deser we dwoje. Smakują wyśmienicie

Procentowe gruszki w czerwonym winie

Składniki:

Procentowe gruszki w czerwonym winie

 

  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 100g suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Procentowe gruszki w czerwonym winie
Przygotować dwie duże twarde gruszki. Wino wymieszać z cukrem, postawić na mały ogień i zagotować. Następnie gruszki obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki. Gotowe gruszki włożyć do zagotowanego wina. Następnie do gruszek dodać śliwki, oraz 2 łyżki cynamonu. Całość gotować na małym ogniu około 4 minutki, aż gruszki nasiąkną winem i zmiękną. Takie gruszki należy podawać na ciepło , polane wytworzonym z winem syropem. świetnie smakują z lodami.