polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Gruszki zapiekane w sosie pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gruszki zapiekane w sosie pomarańczowym

Gruszki zapiekane w sosie pomarańczowym

Składniki:

Gruszki zapiekane w sosie pomarańczowym

 

  • 4 gruszki
  • 4 łyżki masła
  • sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Gruszki zapiekane w sosie pomarańczowym
Zagotować wodę z cukrem, masłem i sokiem z pomarańczy. Następnie gotować ok. 10 minut. Obrane gruszki przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Zalać syropem. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na 5 minut.

Tagi:

gruszki