jola1988

jola1988

Szef Kuchni
[Przepisów: 68]

Grylaż ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryż prażymy, mieszając, na suchej patelni teflonowej, aż będzie miał jasnobrązowy kolor.

Grylaż ryżowy

Składniki:

Grylaż ryżowy

 

 

Sposób przygotowania:

Grylaż ryżowy
Następnie usuwamy ryż z patelni. Na jego miejsce wlewamy łyżkę stołową miodu i rozgrzewamy go wraz z łyżeczką margaryny, po czym wsypujemy uprażony ryżi mieszając, smażymy na małym ogniu, aż ryż wchłonie miód i nieco się skarmelizuje. Wtedy wykładamy go na zwilżony wodą półmisek, a gdy przestygnie, kruszymy na kawałki. Zupełnie zimny wkładamy do pudełka z pokrywką, w którym mozemy go długo przechowywać.

Tagi:

ryż