marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Grzaniec piwny z czekoladą.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z mlekiem lub śmietanką,Piwo zagrzać w większym garnku,dodać szczyptę goździków.Przelać do kufli.

Grzaniec piwny z czekoladą.

Składniki:

Grzaniec piwny z czekoladą.

 

  • 2 butelki piwa jasnego lub ciemnego,(na 2-4 porcji),
  • 1/4l.mleka lub śmietanki18%,
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej,
  • duża szczypta goździków.

Sposób przygotowania:

Grzaniec piwny z czekoladą.
Czekoladę połamać i rozpuścić w rondelku z mlekiem lub śmietanką,na małym ogniu,ciągle mieszając,by nie przypalić.Piwo
wlać do nieco większego garnka i podgrzać na równie małym ogniu,dodać na 2 min.przed zdjęciem z palnika dużą szczyptę goździków.Potem zebrać je łyżeczką i odłożyć na spodek.Najpierw do kufli wlać roztopionej czekolady,potem piwo i
wymieszać długą łyżką.Podawać można grzaniec w szklanych kuflach lub kamionkowych dzbanuszkach.

Tagi:

piwo czekolada