aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Żeberka duszone w piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierwszy raz robiłam żeberka duszone w piwie i muszę powiedzieć że są przepyszne. Z odparowanego piwa otrzymałam fajny goryczkowy sos do polania ziemniaków. Polecam je dla mięsożerców.

Żeberka duszone w piwie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Żeberka duszone w piwie

 

Sposób przygotowania:

Żeberka duszone w piwie
Żeberka kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy ząbki czosnku. Następnie posypujemy je solą ziołową i dużą ilością przyprawy do mięsa.

Całość powoli zalewamy piwem. Następnie przykrywamy garnek i stawiamy na gazie do wolnego duszenia. Po 30 minutach z garnka zdejmujemy pokrywkę i od tej pory dusimy żeberka bez przykrycia, żeby piwo mogło powoli odparowywać.

Co jakiś czas żeberka obracamy na drugą stronę. Dusimy je na małym ogniu, aż będą miękkie a piwo ładnie odparuje. Żeberka podajemy np. z ziemniakami polanymi sosem piwnym.  
Żeberka duszone w piwie
Żeberka kroimy w kawałki i dodajemy ząbki czosnku.
Żeberka duszone w piwie
Posypujemy solą ziołową i dużą ilością przyprawy do mięsa.
Żeberka duszone w piwie
Całość powoli zalewamy piwem, żeby zbyt mocno nie pieniło się.
Żeberka duszone w piwie
Przykrywamy garnek i stawiamy na gazie do wolnego duszenia.
Żeberka duszone w piwie
Żeberka dusimy na małym ogniu, aż będą miękkie a piwo odparuje.