wielokolorowooka

wielokolorowooka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Szynka gotowana w piwie i miodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna i krucha szynka gotowana w miodzie gryczanym i piwie. Idealna na świąteczny stół, zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Szynka gotowana w piwie i miodzie

Składniki:

Szynka gotowana w piwie i miodzie

Zalewa

Sposób przygotowania:

Szynka gotowana w piwie i miodzie

Przygotowanie

Szynka gotowana w piwie i miodzie
Szynkę surową owijamy w siatkę wędliniarską

Surową szynkę owijamy w siatkę wędliniarską. Tak przygotowaną włożymy do zalewy.

Peklowanie

Szynka gotowana w piwie i miodzie
Wszystkie składniki zalewy łączymy, w nich tkwi sukces smaku :)

Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą - do piwa dodajemy płynny miód, główkę czosnku przeciśniętą przez praskę, paprykę słodką oraz sól. Szynkę wkładamy do glinianego garnka i zalewamy zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 7 dni.

Po upływie 7 dni przekładamy mięso i zalewę do garnka i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny.