Patka2605

Patka2605

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Grzaniec winny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Grzaniec winny idealny na zimowe wieczory

Grzaniec winny

Składniki:

Grzaniec winny

 

  • około 300 ml białego wytrawnego wina
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru pudru
  • 5 dag cytryny
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Grzaniec winny
Na początku należy zagotować wino z dodatkiem 2-3 kropelek aromatu waniliowego.Żółtka dokładnie rozbić i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.Do gotowej masy wlewać powoli gorące wino,szybko mieszając trzepaczką,następnie podgrzać do temperatury około 80 stopni C.Na koniec trunek rozlać do szklanek dodając po cienkim plasterku cytryny.Najlepiej smakuje bardzo ciepły napój.