Grzanka mojego dziadka na spirytusie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taką grzankę dziadek robił zawsze w Zaduszki. Po wizycie na cmentarzu podawał ją na rozgrzewkę w maleńkich porcelanowych filiżankach.

Grzanka mojego dziadka na spirytusie

Składniki:

Grzanka mojego dziadka na spirytusie

 

  • 250 g krówek
  • 50 g kukułek (cukierków)
  • 270 ml wody
  • 250 ml spirytusu

 

Sposób przygotowania:

Grzanka mojego dziadka na spirytusie
W garnku rozpuścić krówki, kukułki z dodatkiem wody, dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić mniej więcej do temp. 70 stopni i wlać alkohol. Można dać pół na pół spirytus i wódkę czystą. Wymieszać. Podawać na gorąco w małych kieliszkach lub maleńkich filiżankach. Podawać zawsze na ciepło. Nie gotować! Nie nadużywać:)