gruchalke

gruchalke

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Gyros wg gruchalke

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gyros- na zimno, lub na ciepło... idealny na każdą imprezę

Gyros wg gruchalke

Składniki:

Gyros wg gruchalke

 

  • dwie piersi z kurczaka,
  • cebula,
  • keczup,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez,
  • czosnek,
  • jogurt naturalny
  • cytryna
  • pół kapusty pekińskiej,
  • przyprawa do gyrosa,
  • pieprz, sól, papryka ostra

Sposób przygotowania:

Gyros wg gruchalke
Piersi umyć, pokroić na drobne kawałki, usmażyć na złoto przyprawiając solą, pieprzem, czerwoną papryką i przyprawą do gyrosa. Ułożyć na samym dnie żaroodpornego naczynia. Następnie pokroić w piórka cebulę i sparzyć. Ułożyć na mięsie i posmarować keczupem. Następną warstwę będzie stanowiła kukurydza, odsączona wcześniej z wody. W miseczce mieszamy 6 łyżek majonezu, 2 łyżki jogurtu, 2 wyciśnięte ząbki czosnku i kilka kropli soku cytryny. Tak powstały sos jest kolejną warstwą. Na niego wykładamy poszatkowaną i umytą kapustę pekińską. Naczynie przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i podgrzewamy przez 15-20 minut. Smacznego