WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Herbata bawarka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Popularna herbata bawarka czyli mocna czarna herbata z dodatkiem cukru i mleka. U mnie dodatkowo wzbogacona cynamonem.

Herbata bawarka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Herbata bawarka

 

  • 1 torebka czarnej mocnej herbaty
  • 0,5-1 łyżeczka cukru
  • kilka łyżeczek mleka
  • szczypta cynamonu
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania:

Herbata bawarka

ETAP 1:

Wodę zagotować w czajniku. Do szklanki włożyć saszetkę mocnej czarnej herbaty. Może być również herbata typu earl grey. Herbatę zalać wrzącą wodą i odstawić na 2-3 minuty do zaparzenia.

Powinien być mocny napar. Saszetkę herbaty odcisnąć i wyjąć ze szklanki. Herbatę osłodzić cukrem (ilość w zależności od upodobań smakowych). Następnie do herbaty dodać odrobinkę cynamonu w proszku. Wymieszać.

Na koniec dolać do herbaty trochę zimnego mleka (u mnie jakieś 2-3 łyżeczki). Taka herbata jest zarazem mocna i łagodna w smaku i podobno dobra dla mam karmiących piersią.

Herbata bawarka
Zimne mleko w trakcie dolewania do gorącej herbaty
Herbata bawarka
Cukier wsypywany do gorącej mocnej herbaty
Herbata bawarka
Napar herbaciany po zaparzeniu i wyjęciu saszetki z herbatą
Herbata bawarka
Saszetka czarnej herbaty włożona do szklanki

Tagi:

herbata napój