Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Herbata gruszkowo-jaśminowa :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatna- aromatyczna , typowo letnia herbata .

Herbata gruszkowo-jaśminowa :

Składniki:

Herbata gruszkowo-jaśminowa :

 

  • 1/2 łyżeczki czarnej herbaty
  • 1/4 gruszki
  • 1/2 łyżeczki suszu kwiatu jaśminu
  • cukier trzcinowy lub miód do słodzenia
  • 1,5 filiżanki wody

 

Sposób przygotowania:

Herbata gruszkowo-jaśminowa :
Gruszkę pokroić w plasterki i zalać w garnuszku wodą . Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Odcedzić ( gruszkę można sobie zjeść ). Wrzącym wywarem zalać susz jaśminowy z herbatą i parzyć 2 minuty. Słodzić odrobiną miodu lub cukru trzcinowego.
Wg mnie nie potrzeba słodzić - herbata ma lekko kwaskowaty smak i piękny aromat .
Oczywiście można użyć gotowej herbaty gruszkowej w saszetkach ale taka jest moim zdaniem bardziej aromatyczna .
Susz jaśminowy kupiłam na wagę w sklepie z herbatami.
Doskonale smakuje schłodzona w lodówce .