Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Hiszpańskie kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne kuleczki z parzonego ciasta. Miały być gniazdka, ale szpryca się gdzieś ‘schowała’ :)

Hiszpańskie kuleczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Hiszpańskie kuleczki

 

 

Sposób przygotowania:

Hiszpańskie kuleczki
Do garnka wlać półtora szklanki wody, włożyć masło i szczyptę soli. Zagotować i i wsypać mąkę. Zdjąć z ognia, energicznym ruchem wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Zimne ciasto zmiksować, dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Ważne aby dodać kolejne jajko dopiero gdy poprzednie zostanie wchłonięte przez ciasto. Łyżeczką zanurzana w gorącym oleju nabierać małe porcje ciasta i wkładać na gorący tłuszcz. Smażyć na złoto-brązowo. Osączyć na ręczniku papierowym. Lekko ostudzić. Na sitku wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać kuleczki.
Hiszpańskie kuleczki
Do garnka wlać półtora szklanki wody włożyć masło i szczyptę soli Zagotować i i wsypać mąkę Zdjąć z ognia energicznym ruchem wymieszać Odstawić do ostygnięcia
Hiszpańskie kuleczki
Zimne ciasto zmiksować dodawać kolejno jajka cały czas miksując Ważne aby dodać kolejne jajko dopiero gdy poprzednie zostanie wchłonięte przez ciasto
Hiszpańskie kuleczki
Łyżeczką zanurzana w gorącym oleju nabierać małe porcje ciasta i wkładać na gorący tłuszcz Smażyć na złoto-brązowo
Hiszpańskie kuleczki
Osączyć na ręczniku papierowym Lekko ostudzić Na sitku wymieszać cukier puder z cynamonem i posypać kuleczki

Tagi:

jajko jajka