Patrick93

Patrick93

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najpierw wykonujemy mus, a później biszkopt.

Jabłecznik

Składniki:

Jabłecznik

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MUS Z JABŁEK:
  • 2 kg jabłek
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Jabłecznik
MUS: Jabłka umyć, obrać, wydrylować i pokroić w średnią kostkę. Następnie pokrojone jabłka do garnka i zalewamy wodą, gotujemy około 10 min (Mają być lekko twardawe). Gdy jabłka już będą dobre wsypujemy 2 galaretki, mieszamy do zagotowania.Gdy mus ostygnie schładzamy go w lodówce, gdy zauważymy, że zrobił sie gęsty, ale nie całkiem sztywny rozprowadzamy go miedzy 2 połówkami biszkoptu. BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek do dwóch misek. Białka ubijamy, gdy zrobią się sztywnie dodajemy stopniowo cukier. Następnie do owej masy dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Pod koniec dosypujemy przesianą mąkę, ale już nie ubijamy, ale miszamy wszystko łyżką. Blache nasmarować olejem, wyłożyć papierem i wlać masę. Pieczemy około 20-30 min w 180 stopniach. WYKONANIE: Chłodny biszkopt trzeba przekroić na pół (Poziomo), dolną warstwę przełożyć musem, nasyępnie nałożyć biszkopt na górę.Można wykonać również lukier i polać ciasto.SmacznrGo!