Sposób przygotowania:
Jabłka w sosie waniliowym
Jabłka obieramy i każde kroimy na 4 cząstki. Jabłka zalewamy wodą i gotujemy z 1 łyżką cukru. Gdy woda się zagotuje, wyciągamy jabłka i układamy na dwóch talerzykach. Powstały kompot wypijamy.
Odlewamy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mleko cały czas mieszamy aż do zagotowania. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, aż budyń będzie gęsty. Powstałym sosem waniliowym polewamy jabłka. Gdy budyń lekko ostygnie, deser możemy polać sosem czekoladowym. Jabłka w sosie waniliowym świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Odlewamy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mleko cały czas mieszamy aż do zagotowania. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, aż budyń będzie gęsty. Powstałym sosem waniliowym polewamy jabłka. Gdy budyń lekko ostygnie, deser możemy polać sosem czekoladowym. Jabłka w sosie waniliowym świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.