mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Jabłka w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo dobry sposób na pyszne jabłuszka z sosem waniliowym:)

Jabłka w sosie waniliowym

Składniki:

Jabłka w sosie waniliowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w sosie waniliowym
Jabłka obieramy i każde kroimy na 4 cząstki. Jabłka zalewamy wodą i gotujemy z 1 łyżką cukru. Gdy woda się zagotuje, wyciągamy jabłka i układamy na dwóch talerzykach. Powstały kompot wypijamy.
Odlewamy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy wraz z żółtkiem i cukrem. Mleko cały czas mieszamy aż do zagotowania. Wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną wraz z mlekiem i mieszamy do momentu, aż budyń będzie gęsty. Powstałym sosem waniliowym polewamy jabłka. Gdy budyń lekko ostygnie, deser możemy polać sosem czekoladowym. Jabłka w sosie waniliowym świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.