Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Jabłka z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świetny pomysł na słodki deser

Jabłka z bitą śmietaną

Składniki:

Jabłka z bitą śmietaną

 

  • 6 szt jabłka,
  • 2 łyżki cukier,
  • 20 dag truskawki,
  • 1 szkl śmietanka,
  • 50 ml rum,
  • 2 łyżki cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z bitą śmietaną
Jabłka obrać przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Dwie szklanki wody z cukrem zagotować, włożyć połówki jabłek, wlać rum i chwilę gotować. Gdy jabłka zmiękną, odstawić i pozostawić w płynie do ostudzenia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Jabłka wyjąć, osączyć, ułożyć na półmisku i napełnić śmietaną. Podawać schłodzone.