Sposób przygotowania:
Jabłka z sałatką majonezową Mariel
Marchewkę obieramy , myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Seler obieramy i myjemy oraz tak jak marchewkę ścieramy na tarce. Orzechy drobno kroimy, zostawiamy tylko 4 połówki do dekoracji. Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, z czterech jabłek wydrążamy środek , ale tak by zostawić spód jabłka .Ostatnie jabłko kroimy w niewielką kostkę , wcześniej wycinając gniazdko nasienne.Wszystkie jabłka skrapiamy sokiem z cytryny tak by nie ściemniały. Jabłko pokrojone w kostkę , marchewkę seler i orzechy wrzucamy do miski , dodajemy majonez i śmietanę , doprawiamy do smaku , wedle upodobań można bardziej na słodko lub bardziej pikantniej. Napełniamy sałatką jabłka tak by powstał na górze kopczyk , na którym okładamy orzecha , dodatkowo możemy udekorować sałatkę żurawiną.