Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jajeczny deser z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekki deser z jajek z dodatkiem truskawek, galaretki i bez.

Jajeczny deser z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczny deser z truskawkami

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
  • truskawki - wg uznania
  • ok. 5-6 małych bez

Sposób przygotowania:

Jajeczny deser z truskawkami
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić. Galaretkę pomarańczową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Jajka sparzyć, wbić do miski, dodać do nich cukier. Jajka z cukrem ubić na puszysty krem. Do ubitych jajek dodać tężejącą galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i rozlać do pucharków lub miseczek. Schłodzić w lodówce. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. Udekorować nimi deser. Tężejącą galaretkę pomarańczową rozlać na truskawki i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Deser udekorować bezami.
Jajeczny deser z truskawkami
Jaja ubite z dodatkiem cukru na puszysty krem.
Jajeczny deser z truskawkami
Ubite jajka wymieszane z galaretką cytrynową w pucharku.
Jajeczny deser z truskawkami
Deser udekorowany truskawkami i polany galaretką pomarańczową.