Sposób przygotowania:
Jajka w koszulkach z szynką i fasolą
Do czterech filiżanek docinamy 4 porcje folii spożywczej (ok. 20 x 20cm. ), kładziemy na filiżankach i zagłębiamy folię do dna, nie robiąc dziur! na dno dajemy kilka kropli oleju, delikatnie wbijamy jajko, żeby nie rozlało się żółtko po jednym do każdej filiżanki, troszeczkę soli i pieprzu, po czym końce folii łączymy ze sobą i robimy takie koszyczki. W garnku zagotowujemy wodę. Fasolkę z sosem podgrzewamy w rondelku. Szynkę kroimy na średniej grubości plastry i smażymy na małej ilości oleju, tak żeby się zarumieniły po obu stronach. Gdy woda się zagotuje wkładamy do niej 4 koszyczki cały czas trzymając i na średnim "ogniu" gotujemy ok. 2 minut. Na wygrzanych talerzach wkoło wykładamy szynkę, na zewnątrz wkoło fasolkę a do środka wykładamy jajko z folii, tak żeby się nie rozleciało. Po przekrojeniu żółtko powinno się delikatnie wylać a białko powinno być ścięte. Takie danie podaję dosyć często na niedzielne późne śniadanko ;-)