Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pulpeciki pietruszkowe z sosem koperkowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Delikatne pulpeciki z dużą ilością aromatycznej, suszonej natki pietruszki w koperkowo-śmietankowym sosie to moja propozycja na pyszny obiad.

Pulpeciki pietruszkowe z sosem koperkowym

Składniki:

Pulpeciki pietruszkowe z sosem koperkowym

Pulpeciki:

  • 40 dag surowej szynki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta
  • sól do smaku
  • biały pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
  • 3 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Sos:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pulpeciki pietruszkowe z sosem koperkowym
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z bułką w maszynce. Następnie do mięsa wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i natkę pietruszki, dokładnie mieszamy.

2. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do garnka razem z obsmażonymi pulpecikami i gotujemy do miękkości.

4. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną gorącego wywaru z pulpecików, następnie wlewamy do pulpecików, zagotowujemy, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy.

6. Na talerze nakładamy porcje makaronu, pulpecików i sosu. Podajemy.

Tagi:

dania mięso