Sposób przygotowania:
Jajka z brokułem w sosieETAP 1:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek.
ETAP 2:

Brokuł dzielimy na części, płuczemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy.
ETAP 3:

Obrane jajka przekrawamy na pół i połówki jajek układamy na talerzu (żółtkiem do talerza).
ETAP 4:

Ugotowany brokuł dzielimy na dwie porcję. Jedną dzielimy na mniejsze różyczki i układamy na talerzu między jajkami.
ETAP 5:

Natomiast drugą porcję dusimy widelcem.
ETAP 6:

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Po czym dodajemy serek topiony i na wolnym ogniu mieszamy, aż się rozpuści.
ETAP 7:

Do sosu serowego dodajemy poduszony brokuł, mieszamy. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną w małej ilości wody.
ETAP 8:

Gotowy sos wylewamy na talerz między jajka i brokuł.