pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Japońska sałatka ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

prosto z Krainy Kwitnącej Wiśni

Japońska sałatka ogórkowa

Składniki:

Japońska sałatka ogórkowa

 

  • 500 g ogórki gruntowe,
  • 4 łyżki ocet ryżowy,
  • 50 ml zimna woda mineralna,
  • 2 łyżeczki cukier,
  • Sól,
  • 15 g imbir starty

 

Sposób przygotowania:

Japońska sałatka ogórkowa
Ogórki kroimy wzdłuż w ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w cieniutkie plasterki i wrzucamy do salaterki. Ocet mieszamy z wodą, przyprawiamy solą i cukrem. Dodajemy świeżo starty imbir, mieszamy i tak przygotowanym sosem polewamy ogórki. Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na godzinkę i gdy smaki się przejdą podajemy do spożycia.

Tagi:

ogórki