ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1014]

Wiosenne ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Poczułam zapach małosolnych w sklepie i mimo, że pora trochę wczesna, to zrobiłam swoje domowe. Ogórki i zestaw do kiszenia kupiłam na rynku, i po 3-4 dniach ogórki idealne w smaku do jedzenia.

Wiosenne ogórki małosolne Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wiosenne ogórki małosolne

 

  • ogórki 2,5 kg,
  • zestaw do kiszenia (koper,chrzan korzeń i liść, czosnek- główki) 1 pęczek,
  • woda przegotowana 3 litry,
  • sól kamienna gruba 3,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Wiosenne ogórki małosolne
Ogórki na małosolne wybrała, twarde i w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny.

W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody, wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.

Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.

Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.

Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia.
Wiosenne ogórki małosolne
Ogórki powinny być twarde o jednej wielkości.
Wiosenne ogórki małosolne
Woda z solą letnia i można ją wlać do słoja.
Wiosenne ogórki małosolne
Ogórki wymoczone układać na ciasno w słoju.
Wiosenne ogórki małosolne
Na blacie kuchennym po 3-4 dniach są już do zjedzenia.
Wiosenne ogórki małosolne
Wiosenne ogórki małosolne
Wiosenne ogórki małosolne