Sposób przygotowania:
Wiosenne ogórki małosolne
Ogórki na małosolne wybrała, twarde i w miarę jednej wielkości, w domu zalałam je w misce z zimną wodą na 30 minut, wodę wylałam i ponownie w zimnej wodzie na 2 godziny.
W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody, wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.
Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.
Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.
Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia.
W tym czasie zagotowałam około 3 litry wody, wlałam do miski, wymieszałam z 3 łyżkami soli kamiennej i do wystudzenia.
Zestaw do kiszenia opłukać pod letnią wodą i włożyć do słoja (mój słój jest do 3 kg ogórków) na dno.
Wodę z ogórków wylać i układać je w słoiku, wlać wodę z solą i nie mocno zakręcić nakrętkę.
Słój z ogórkami zostawić na blacie kuchennym, u mnie po 4 dniach były do jedzenia.