graciana3

graciana3

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 245]

jeżynówka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

watro tak długo czekać na nalewkę bo jest bardzo pyszna

jeżynówka

Składniki:

jeżynówka

 

  • 1 kilogram dojrzałych jeżyn
  • 70 deko cukru
  • 0,5 litry czystej wódki
  • 0,5 litra spirytusu

Sposób przygotowania:

jeżynówka
Jeżyny dokładnie wypłukać i odsączyć z wody, do dużego słoja włożyć umyte jeżyny,zasypać jeżyny cukrem,zakręcić szczelnie słój,i odstawić,na 6 dni często potrząsając słojem,po tym czasie dolać do słoja z jeżynami spirytus i znów zakręcić szczelnie słój na 6 kolejnych dni,po tym czasie dolać do słoja wódkę i znów odstawić słój na 6 dni szczelnie zakręcony,po tym czasie zlać nalewkę przez gazę do butelek i odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce,na 4 miesiące aby nalewka dojrzała,po tym czasie jest gotowa do picia

Tagi:

jeżynówka