Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jogurt naturalny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wszystko co dobre można zrobić samodzielnie. Przejadły Ci się zwykłe jogurty? Zrób swój samodzielnie i ciesz się zdrowiem!

Jogurt naturalny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurt naturalny

 

Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny
Przygotowanie własnego jogurtu jest bardzo proste a jednocześnie daje pewność co znajduje się w środku. Zaczynam od tego, że jedno szklankę mleka nalewam do garnka i gotuję aż do wrzenia. Dodaję do garnka drugą szklankę mleka, jogurt oraz mleko w proszku. Dokładnie wszystko mieszam. Szybko zawijam garnek w ręcznik i trzymamy w ciepłym miejscu. Dla wzmocnienia ciepła kładę pod nim gorący termofor. Trzymam tak co najmniej 8 h. Bez dodatku mleka w proszku jest równie smaczny, ale mniej gęsty.
Jogurt naturalny
Etap 1 - zagotowuję mleko do wrzenia
Jogurt naturalny
Etap 2 - dodaję do tego mleko w proszku
Jogurt naturalny
Etap 3 - dodaję do garnka drugą szklankę mleka
Jogurt naturalny
Etap 4 - trzymam w ciepłym miejscu przez noc